ماهیت ظریف و چند بعدی لکنت مستلزم این است که درمان فاکتورهای زیادی را که مربوط به کودک و محیط او میباشد را در نظر بگیرد. […]
ماهیت ظریف و چند بعدی لکنت مستلزم این است که درمان فاکتورهای زیادی را که مربوط به کودک و محیط او میباشد را در نظر بگیرد. یکی از محیطهای اصلی زندگی کودک دارای لکنت مدرسه و کلاس درس است.
معلمی که در مورد لکنت و ماهیت درمان ان به خوبی آموزش دیده باشد میتواند به عنوان یک متحد درمانی قوی برای کودک باشد. معلم میتواند اثر مثبت قابل توجهی بر روی موفقیت اجتماعی، ارتباطی و تحصیلی کودک داشته باشد.
آموزش معلم میتواند برای درمانگران منافع زیادی داشته باشد. به عبارتی معلم میتواند چشم و گوش او در کلاس درس و مدرسه باشد و اطلاعات دست اول برای درمانگر از تجربیات کودک در کلاس درس فراهم کند.
بهترین مدل برای اجرای این موارد این است که درمان به صورت جلسات داخل اتاق درمان و بیرون از آن برنامهریزی شود. که در آن آسیبشناس گفتار و زبان و معلم به همدیگر در مورد جنبههای مختلف کودک و رفتارش آموزش میدهند و برای رسیدن به روانی گفتار او همکاری میکنند.
بعضی از کودکان دارای لکنت نسبت به صحبت کردن احساس منفی ندارند، ولی بعضی دیگر ممکن است احساس ناکامی، نگرانی، خجالت و یا شرمساری داشته باشند. این نکته اهمیت دارد که بدانیم احساس کودک در رابطه با صحبت کردن ممکن است اصلاً با میزان لکنت وی در ارتباط نباشد.
چنانچه کودکی در رابطه با صحبت کردن احساس ناخوشایند داشته باشد ممکن است در کلاس برای پاسخ دادن داوطلب نشود و یا هنگامی که از او سؤال میشود، وانمود کند که جواب درست را نمیداند. همچنین ممکن است از شرکت در موقعیتهای اجتماعی مانند ناهار خوردن با دیگران و یا شرکت در بازیهای گروهی کنارهگیری کند.
آیا شما باید ارجاع دهید؟ شما ممکن است در کلاس با دانشآموزی که لکنت دارد مواجه شوید. پس بهتر است یک کتاب راهنما در مورد لکنت داشته باشید تا بتوانید تصمیمگیری درستی در مورد ارجاع کودک به متخصصین دیگر انجام دهید.
بهتر است با والدین این کودکان در مورد این که آیا آنها نسبت به این موضوع آگاه هستند یا خیر؟ آیا کودک هرگز مورد ارزیابیهای گفتاری قرار گرفته یا خیر و اینکه آیا کودک قبلاً گفتار درمانی داشته یا خیر صحبت کنید.
در این رابطه شما باید با کودک و آسیبشناس گفتار و زبان وی صحبت کنید. بعضی کودکان از این که شما با همکلاسیهایشان راجع به لکنت حرف بزنید ناراحت نمیشوند در حالی که بعضی دیگر لکنت را امری شخصی میپندارند و از این که صراحتاً در این رابطه با دیگران صحبت شود ناراحت میشوند.
دانشآموزی که به لکنت مبتلا است میتواند در همین رابطه کنفرانسی به کلاس ارائه دهد. یکی از مزایای ارائهی کنفرانس توسط دانشآموز دارای لکنت، کم شدن میزان آزار و اذیت دانشآموزان دیگر است. هرچه دانشآموزان بیشتر در این رابطه بدانند کمتر به تمسخر و یا آزار دانشآموز مبتلا به لکنت میپردازند.
اما این فعالیت برای تمامی کودکانی که لکنت دارند مناسب نیست چرا که خیلی از آنها هنوز توانایی مواجهه با این پدیده را کسب نکردهاند. ارائهی کنفرانس در کلاس جزئی از راهکارهای درمان لکنت است که پس از بازدید آسیبشناس گفتار و زبان از کلاس درس انجام میشود.
همانطور که اگر دانشآموزان دیگر مورد آزار قرار بگیرند، رفتار میکنید با این مقوله نیز رفتار کنید در بعضی کلاسها این اذیت کردن تنها با مداخله شما خاتمه مییابد.
چند پیشنهاد دیگر:
۱. پیشنهادات کودک را در نظر بگیرید و بهترین گزینهی حمایتی را فراهم سازید.
۲. با کودک در رابطه با حل کردن این مشکل و راههای مقابله با آن صحبت کنید چرا که انتخاب بعضی از این راهها برای وی مناسبتر است. این عمل میتواند بخشی از مراحل گفتاردرمانی نیز باشد.
۳. دیگران را آگاه سازید؛ هرچه کودکان بیشتر در رابطه با لکنت بدانند کمتر به اذیت کردن میپردازند.
۴. به طور کلی در رابطه با پیامدهای آزار و اذیت دیگران با کلاس صحبت کنید. کودکی که لکنت دارد تنها کودکی نیست که مورد تمسخر و آزار قرار گرفته است.
۵. با والدین، آسیبشناس گفتار و زبان و دیگر معلمان در این رابطه صحبت کنید.
بهترین کار برای تشویق دانشآموز جهت صحبت کردن در کلاس این است که شما (معلم) از طریق رفتار و گفتار خود کودک را متوجه سازید،
آنچه که او میگوید مهم است نه روش بیان آن. کودک را تشویق کنید تا نظراتش را در کلاس بیان کند. به او بگویید که لکنتش شما را اذیت نمیکند.
با صدا زدن کودک در کلاس جهت پاسخ به سؤال و درخواست از او برای به اشتراک گذاشتن نظراتش با همکلاسیها، فرصت صحبت کردن را برای او فراهم کنید. بگذارید بداند که لکنت داشتن اشکالی ندارد.
معلمان میتوانند اطلاعات خود را با آسیبشناسان گفتار و زبان در میان بگذارند. چنانچه در کلاس دانشآموزی دارید که از لکنت رنج میبرد، اطلاعات شما در مورد کودک و مهارتهای ارتباطی او میتواند برای گفتار درمانگر بسیار مفید باشد.